مهارتهای لازم برای یک دیجیتال مارکتر
چگونه میتوان به یک دیجیتال مارکتر حرفهای تبدیل شد؟ یک دیجیتال مارکتر برای امنیت شغلی و داشتن درآمد بالا به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
حوزه بازاریابی از گذشته روی تفکر خلاقه بیشتر از مهارتهای فنی تاکید داشته است. با این حال شما به عنوان یک مارکتر امروزی جهت ساختن یک مسیر شغلی موفق به چیزی فراتر از مهارت و استعداد برای آب و تاب دادن به ایدهها و ارائه نسخههای هوشمندانه نیاز دارید. اینجا همان نقطهای است که سر و کله مهارتهای فنی پیدا میشود. یعنی مهارتهایی که از دل تجربه یا آموزش بیرون میآیند. به همین دلیل این روزها کارفرمایان بیشتر از هر زمان دیگری روی مهارتها تاکید دارند.
دادههای لینکدین در سال گذشته افزایش ۲۰ درصدی را در ظهور مدیرانی بدون مدرک دانشگاهی نشان میدهد. این روند به نوعی روی استخدام افراد بر مبنای مهارتها تاکید میکند و برای تواناییها بیشتر از مدارک تحصیلی ارزش قائل میشود. اساسا استخدام افراد به خاطر مهارت به جای داشتن مدارک تحصیلی، یک گام رو به جلو برای تمامی کسبوکارها محسوب میشود. بنابراین استفاده حداکثری از نقاط قوت برای به دست آوردن یک عنوان شغلی جدید یا ارتقای شغلی کار عاقلانهای محسوب میشود، زیرا شما برای پیشرفت در یک مسیر شغلی باید مهارتهای فنی مناسبی داشته باشید.
اما به عنوان یک دیجیتال مارکتر حرفهای باید به کدام مهارتهای فنی تسلط داشته باشید تا بتوانید در این شغل موفق باشید؟ یک دیجیتال مارکتر چه وظایفی دارد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد تا شما دید بهتری نسبت به این موضوع داشته باشید.
خصوصیات مهارتهای فنی
وقتی از مهارتهای فنی صحبت میکنیم ناخودآگاه ذهن ما به سمت مهندسین، تحلیلگران کسبوکار، ریاضیدانان و دانشمندان میرود. اما امروزه صنایع بیشتری به داشتن کارکنانی با دانش فنی نیاز دارند. اصولا مهارتهای فنی که به آنها مهارتهای سخت نیز گفته میشود از طریق آموزش صحیح به دست میآیند. از آنجا که هر صنعتی مهارتهای فنی مختص به خود را دارد شما بر اساس تسلط به یک یا چند مهارت فنی میتوانید وظایفی را که به شما محول میشوند، به درستی انجام دهید.
طبق یافتههای شرکت پژوهشی و مشاوره آمریکایی گارتنر، ۵۸ درصد از نیروی کار برای انجام موفقیتآمیز وظایف خود باید مهارتهای جدیدی را یاد بگیرند. این امر تا حد زیادی تحولات دیجیتالی و افزایش حجیم دادهها را نشان میدهد. شرکتها به افراد متخصصی جهت تفسیر دادهها با بهرهگیری از فناوری نیاز دارند تا پیشرفت کنند. به طور کلی مهارتهای فنی زیادی وجود دارند که شما به عنوان یک دیجیتال مارکتر به یادگیری آنها نیازی نخواهید داشت.
در ادامه نگاهی به انواع مختلف مهارتها میاندازیم تا دقیقا متوجه شوید کدام مهارت برای شما مناسبتر است.
انواع مهارتهای فنی
امروزه با پیشرفت سریع فناوری تقریبا هر عنوان شغلی به مهارت فنی خاص خود نیاز دارد. روی هم رفته شما در دنیای مارکتینگ با انواع و اقسام مهارتهای فنی مواجه خواهید شد. معمولا مهارتهای وابسته به خلاقیت، مذاکره، مدیریت فشار روانی، ارتباطات و سخنرانی در جمع را به عنوان مهارتها نرم در نظر میگیرند. در طرف مقابل، دستههایی مانند فناوری و تفکر تحلیلی در رده مهارتهای فنی یا مهارتهای سخت قرار میگیرند. بنابراین، یادگیری مهارتهای نرم نیز درست شبیه مهارتهای فنی به تجربه یا آموزش نیاز دارد.
سنجش این نوع از مهارتها کار دشوارتری است. با این وجود، شما برای گفتگوی تاثیرگذار با تیم کاری خود، دستیابی به توافق برای انجام یک پروژه در موعد مقرر، ارائه ایدههای خلاقانه و در اولویت قرار دادن کارها به این دسته از مهارتها نیاز خواهید داشت. اجازه بدهید با ذکر یک مثال این موضوع را به شما توضیح دهیم. فرض کنید شما مدیر پروژه هستید. شما باید علاوه بر داشتن یک نگرش مثبت مهارت مدیریت زمان بسیار خوبی نیز داشته باشید. هر دوی این مهارتها به نوعی مهارت نرم محسوب میشوند.
با این حال، توانایی شما برای درک زیر و بم سیستم CMS شرکت جهت تحویل به موقع پروژهها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اینجا دیگر مهارت فنی خود را نشان میدهد. در ادامه انواع مهارتهای فنی ضروری برای عناوین شغلی مختلف مارکتینگ را مرور خواهیم کرد.
رسانههای دیجیتال و طراحی
عموما برای این عنوان شغلی، آشنایی با نرمافزارهای طراحی گرافیک مانند Adobe InDesign، Photoshop، Illustrator، After Effects و همچنین Premiere اهمیت دارد. توجه داشته باشید که حتما نباید به تمام این نرمافزارها تسلط داشته باشید و یادگیری چندتای آنها کافی است. مهارتهای فنی دیگر، سیستم مدیریت محتوا (CMS) و مدیریت پرونده و تصویر و همچنین گزینش محتوا را شامل میشوند.
مدیریت پروژه
یک مدیر پروژه باید بتواند حداقل با یکی از نرمافزارهای مدیریت پروژه مانند Asana، Trello و یا ClickUp کار کند. علاوه بر این، توانایی برنامهریزی بودجه، مدیریت ریسک، برنامهریزی پروژه، مدیریت کار و همچنین تسلط به سیستم مدیریت محتوا (CMS) از جمله مهارتهای فنی مورد نیاز برای یک مدیر پروژه محسوب میشود.
مارکتینگ و تولید محتوا
شما در حوزه مارکتینگ و تولید محتوا به طیف وسیعی از مهارتهای فنی نیاز خواهید داشت. منظور ما در اینجا مهارتهای فنی زیر است:
- تجزیه و تحلیل دادهها
- مدیریت کمپین
- تخصیص بودجه
- سیستم مدیریت محتوا (CMS)
- مصاحبه کردن
- مدیریت فروشنده
- کپی رایتینگ
- ویرایش
- تحقیق کردن و گزارش دادن
- بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) و مارکتینگ موتورهای جستجو (SEM)
- مدیریت تبلیغات دیجیتال
- بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی
- استراتژی محتوا
مهارتهای فنی مورد نیاز در محل کار
تا اینجا با انواع مهارتهای فنی مخصوص عناوین شغلی مختلف آشنا شدید. از اینجا به بعد دیگر باید بدانید که به کدام مهارت فنی باید تسلط بیشتری داشته باشید. برای درک اینکه کدام مهارتها در آینده بیشتر اهمیت دارند، لینکدین مطالعهای را برای پیدا کردن مهارتهای پرتقاضا انجام داده که بیشتر آنها به درد مارکترها میخورد. بر این اساس، دانستن مهارتهای فنی مانند استدلال تحلیلی، افیلیت مارکتینگ و تجزیه و تحلیل کسبوکار برای موفقیت شما به عنوان یک دیجیتال مارکتر اهمیت زیادی دارد.
با این حال، شما برای پیشرفت به مهارتهای بیشتری نیاز دارید. برای درک بهتر مهارتهای مورد نیاز در محل کار بهتر است به شرح وظایف موقعیت شغلی مورد علاقه خود نگاهی بیندازید. به طور کلی مسئولان استخدام شرکتها همیشه انتظار دارند که داوطلبان شغلی یک سری مهارتهای خاص را داشته باشند. بنابراین اغلب اوقات فهرستی از مهارتهای الزامی و پیشنهادی را ایجاد میکنند. مهارتهای الزامی آن دسته از مهارتهای فنی هستند که شما برای انجام کار بعد از استخدام به آنها نیاز دارید.
در طرف مقابل، مهارتهای پیشنهادی قرار دارند و تواناییهایی هستند که از طریق کارآموزی پیشرفت میکنند. به محض زیر و رو کردن شرح وظایف شغلی و تهیه فهرستی از مهارتهای فنی مورد نظر کارفرمایان، بهتر است با مدیرتان در مورد مهارتهای ضروی برای پیشرفت مسیر شغلی خود صحبت کنید تا به شما برای حرکت در یک مسیر درست کمک کند. این کمکها ممکن است به شکل اختصاص کمکهزینه برای شرکت در دورههای آموزشی یا انتصاب شما در پروژهای برای کسب تجربه بیشتر باشد.
به خاطر داشته باشید که مهارتهای فنی در مارکتینگ با توجه به هر موقعیت شغلی متفاوت است. پس بهتر است قبل از درخواست کمک از مدیرتان حتما تحقیقات لازم را انجام دهید و مسیر شغلی خود را شناسایی کنید. در غیر این صورت، مدیر مربوطه نمیتواند به درستی مهارتهای فنی ضروری را به شما معرفی کند. نگاهی به مثالهای زیر بیندازید تا مهارتهای فعلی خود را تقویت کنید و درباره دیگر مهارتهای فنی ضروری اطلاعات بیشتری به دست آورید.
مثالهایی از مهارتهای فنی در محل کار
رسانههای دیجیتال و طراحی
- گرافیک و طراحی وب به کمک نرمافزارهای Adobe InDesign، Photoshop، Illustrator، After Effects و Premiere
- تحقیق و طراحی UX/UI
- مدیریت پایگاه داده
- انیمیشن
- مدیریت رسانههای تعاملی
- تست کاربردپذیری
- عکاسی
- سیستم مدیریت محتوا با استفاده از Notion، Asana، Monday، Trello، WordPress، Squarespace و Wix
- HTML، CSS، Java یا سایر زبانهای برنامهنویسی
- مصورسازی دادهها
- تولید ویدئو و فایل صوتی
- تایپوگرافی
- وایرفریمینگ
- نمونهسازی
- تئوری رنگها
- مدلسازی کاربر
مدیریت پروژه
- مایکروسافت آفیس
- Google Suite
- سیستم مدیریت محتوا (CMS)
- نرمافزار مدیریت پروژه
- برنامهریزی بودجه
- مدیریت ریسک
- برنامهریزی پروژه
- مدیریت کار
مارکتینگ
- مدیریت کمپین
- مدیریت بودجه
- بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)
- مارکتینگ موتورهای جستجو (SEM)
- سیستم مدیریت محتوا (CMS)
- مدیریت فروشنده
- مدیریت رسانههای اجتماعی
- تبلیغات هدفمند
- استراتژی محتوا
- استراتژی و جایگاهیابی برند
- مدیریت رسانه پولی
- A/B تست
- استراتژی دیجیتال
- ایمیل مارکتینگ
- تجزیه و تحلیل وب
- نرمافزار اتوماسیون
- بهینهسازی نرخ تبدیل
- استراتژی امنی چنل
- برنامهریزی رویداد
- مدیریت تولید
تولید محتوا
- کپی رایتینگ
- نگارش فنی و اصولی
- ویرایش
- تحقیق کردن و گزارش دادن
- کپی رایتینگ UX
- دانش بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) و مارکتینگ موتورهای جستجو (SEM)
- استراتژی و مدیریت محتوا
- رسانههای اجتماعی
- ایمیل مارکتینگ
تجزیه و تحلیل
- تجزیه و تحلیل دادهها
- گزارش جمعیت شناسی
- تست رسانههای دیجیتال
- گوگل آنالیتیکس
- مایکروسافت اکسل و پاورپوینت
- متلب
- پایتون
- SQL و NoSQL
- شناسایی شاخص کلیدی عملکرد
- بنچ مارکینگ
- مصورسازی دادهها
- پاکسازی دادهها
- کار کردن با API
- برچسبگذاری
مهارتهای فنی مورد نیاز برای ثبت در رزومه
بعد از مرور فهرست ارائه شده در بخش قبلی به احتمال زیاد متوجه خواهید شد نسبت به آنچه تاکنون فکر میکردید مهارتهای فنی بیشتری دارید. اما کدام مهارتها را باید در رزومه خود قید کنید؟ توجه کنید که در اینجا شما باید مهارتهای فنی مربوط به موقعیت شغلی را برجسته کنید. یعنی مهارتهایی که در آنها عالی هستید و مهارتهایی که در کمترین زمان پیشرفت میکنند. بر این اساس باید فهرستی از ۱۰ تا ۲۰ مهارت نرم و فنی را هدفگذاری کنید.
حالا نگاهی به مهارتهای الزامی ذکر شده در شرح وظایف شغلی بیندازید. قرار دادن این دسته از مهارتها در رزومه شما را به یک کاندیدای رقابتی تبدیل میکند. از این مهمتر، چنانچه کارفرما دنبال یک مهارت فنی ویژه مانند مدیر رسانههای اجتماعی یا متخصص طراحی وب است که شما به آن تسلط دارید، حتما به این مهارت در قسمت بالای رزومه خود با فونت برجسته اشاره کنید. فراموش نکنید که همیشه برای یک سری مهارت خاص بیشتر از سایر مهارتها تقاضا وجود دارد.
به طوری که به توصیه Indeed (یکی از بزرگترین شرکتهای جذب نیرو و استخدام)، چنانچه هر کدام از این ۲۰ مهارت برتر را دارید، حتما در رزومه خود قید کنید:
۱- رایانش ابری
۲- هوش مصنوعی
۳- رهبری فروش
۴- تجزیه و تحلیل
۵- ترجمه به زبانهای مختلف
۶- توسعه اپلیکیشن موبایل
۷- مدیریت افراد
۸- ساخت ویدئو
۹- تولید فایل صوتی
۱۰- طراحی UX
۱۱- سئو مارکتینگ
۱۲- بلاک چین
۱۳- طراحی صنعتی
۱۴- خلاقیت
۱۵- همکاری
۱۶- سازگاری
۱۷- مدیریت زمان
۱۸- مذاکره و متقاعدسازی
۱۹- روزنامهنگاری دیجیتال
۲۰- انیمیشن
البته سعی کنید که در مورد تواناییهای خود اغراق نکنید و واقعا به تمام مهارتهای قید شده در رزومه تسلط داشته باشید.
مهارتهای فنی چه اهمیتی دارند؟
به طور کلی مارکتینگ و به خصوص دیجیتال مارکتینگ روی کاکل دادهها و اطلاعات میچرخد. از این لحاظ، مارکترها از دادهها استفادههای مختلفی میکنند. برای مثال با بهرهگیری از دادهها با مخاطبان خود ارتباط برقرار و کمپینهای نوآورانهای را ایجاد میکنند. علاوه بر این، دیجیتال مارکترها میتوانند با استفاده از دادهها افراد عادی را به مشتری تبدیل و خریداران را به خرید مجدد ترغیب کنند. هرچند استفاده از دادهها نیز به مجموعهای از مهارتهای ویژه نیاز دارد.
اصولا برخورداری از مهارتهای فنی پرطرفدار شما را در جایگاه شغلی بهتری نسبت به دیگران قرار میدهد و به شما شانس بیشتری برای تصاحب عناوین شغلی بهتر در آینده خواهد داد. به عبارت دیگر، داشتن مهارتهای فنی بیشتر با موقعیت شغلی بهتر و حقوق بالاتر نسبت مستقیمی دارد. برای مثال، در آمریکا مدیران مارکتینگی که تجربه و مهارتهای فنی قابل توجهی دارند، سالانه هشتاد هزار دلار بیشتر از متخصصان مارکتینگ درآمد کسب میکنند.
بنابراین یادگیری مهارتهای فنی بیشتر یکی از بهترین راهها برای افزایش درآمد شما محسوب میشود. هرچند شما برای حفظ یک موقعیت شغلی در درازمدت به تواناییهای دیگری نیز نیاز خواهید داشت.
مهارتهای نرم در مقایسه با مهارتهای فنی
همانطور که اشاره کردیم، برخورداری از مهارتهای نرم و رایجی مانند خلاقیت، تفکر انتقادی، همکاری، حل مسئله و هوش هیجانی به اندازه مهارتهای فنی برای دستیابی به یک شغل خوب و پیشرفت شما در مسیر شغلی اهمیت دارند. بنابراین شما چه به عنوان یک متخصص رسانههای اجتماعی و چه یک تحلیلگر رسانههای دیجیتال، برای ارتقای دانش فنی خود به مهارتهای نرم نیز نیاز خواهید داشت. در این راستا، هر موقعیت شغلی مربوط به مارکتینگ الزامات مخصوص به خود را دارد.
پس بهتر است همان تحقیقات قبلی در مورد مهارتهای فنی را برای مهارتهای نرم نیز انجام دهید. اگر نتوانستید این کار را انجام دهید، ببینید کدام یک از مهارتهای نرم زیر را دارید:
- توانایی انجام کارهای ناتمام
- تصمیمگیری
- رسیدگی به انتقادات
- توجه به جزئیات
- تفکر انتقادی
- کار گروهی
- مدیریت زمان
- انجام همزمان چندین کار
- مهارتهای سازمانی
- اولویتبندی
- حل مسئله
- توانایی انجام کار به طور مستقل
- کار از راه دور
- همکاری
- مذاکره و متقاعدسازی
- سازگاری
- هوش هیجانی
لزوم ارتقای مهارتهای فنی یک دیجیتال مارکتر با گذر زمان
شما هیچ وقت به عنوان یک دیجیتال مارکتر نمیتوانید روی مهارتهای فنی تسلط کاملی داشته باشید، زیرا فناوریها روز به روز کاملتر میشوند، الگوریتمها تغییر میکنند و هر از گاهی سر و کله یک رسانه اجتماعی جدید پیدا میشود. پس برای اینکه همیشه در اوج بمانید، باید مهارتهای فنی خود را ارتقا دهید. باید تا جای ممکن از مهارتهای خود استفاده کنید و تا میتوانید مهارتهای جدید یاد بگیرید. توجه داشته باشید که ارتفای مهارتهای فنی یک فرآیند همیشگی است و هرگز متوقف نمیشود.
به هیچ عنوان فکر نکنید بدون یادگیری مهارتهای جدید میتوانید کار خود را به خوبی انجام دهید. اگر مهارت جدیدی یاد گرفتید، حتما این مهارت را به رزومه و صفحه لینکدین خود اضافه کنید. همیشه این نکته را به خاطر داشته باشید که کارفرمایان برای هر موقعیت شغلی به داوطلبانی نیاز دارند که مهارتهای لازم برای انجام موثر کارها و پیشبرد اهداف شرکت را داشته باشند. در نتیجه با تقویت مهارتهای فنی و نرم خود همیشه میتوانید به عنوان یک دیجیتال مارکتر امنیت شغلی و درآمد خوبی داشته باشید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه